Rektorn har ordet – September 2024

Hej!

Nu är vi äntligen i gång ordentligt med läsåret 2024–2025. Till detta läsår har vi gjort ytterligare investeringar på skolgården. Vi har bland annat byggt en sitt – och hängyta för eleverna på Secondary och eleverna på Primary har fått en ny multirink. Vi kan nöjt konstatera att båda dessa uppskattas och används flitigt av våra elever.

Samarbete mellan hem och skola gällande läsning

Jag har skrivit det tidigare och än en gång vill vi på skolan slå ett extra slag för läsning. Sverige har under ett antal år sett ett vikande läsintresse bland barn och unga och det minskade intresset för läsning pekas ut som en begränsande faktor för utvecklingen av en god läsförmåga. Skillnaderna i läsintresse och läsförmåga kan få betydelse för elevernas skolprestationer generellt. Detta eftersom läsförmågan är väsentlig för hur väl eleverna lyckas nå kunskapskraven i alla skolans ämnen och kurser, liksom för hur de lyckas med fortsatta studier.

I skolan arbetar vi självklart regelbundet med läsning och att uppmuntra till läsning på olika sätt. Vi har exempelvis köpt in ett stort antal nya och spännande böcker till vårt skolbibliotek. Detta läsår är ett av British Juniors verksamhetsmål att ytterligare integrera läsfrämjande inslag i undervisningen. Den bästa vardagspresenten ni som vårdnadshavare kan ge era yngre barn är att läsa en stund hemma varje dag. Skillnaden är enorm, exempelvis har en läsvan 17-åring ca. 70 000 ord i sitt ordförråd medan en läsovan 17-åring endast har ca 17 000 ord till sitt förfogande.

Viktiga datum under höstterminen 2024

Höstlov: vecka 44

Julavslutning: torsdag 19.e december

Muntliga nationella prov: Vecka 45 – 49 i svenska, matematik och engelska för årskurs 6 och 9.

Open House: Kommer att genomföras på eftermiddagen/kvällen torsdagen den 21 november. Vi riktar oss i första hand till de som inte känner oss så väl och vill veta mer om vår skola men alla är givetvis välkomna.

Ledigheter

Vi har alltid elevernas kunskapsutveckling som vår högsta prioritet. Grundinställningen från British Juniors sida är därför att eleverna ska delta i undervisningen i så stor utsträckning som bara är möjligt. Vårt uppdrag är att ge eleverna den kunskap de behöver för att nå målen och även uppnå sin fulla potential. Det är ett uppdrag vi tar på stort allvar. Jag vill därför passa på att informera och påminna om våra regler för beviljande av ledigheter under läsåret. Dessa innebär att vi endast beviljar ledigheter i sällsynta och välmotiverade undantagsfall. Antalet beviljade lediga dagar är även begränsade och kan under ett läsår maximalt uppgå till fem dagar. Notera specifikt att ingen ledighet beviljas de två första veckorna vid läsårets början eller under genomförandet av nationella prov.

Jag och övriga medarbetare ser fram emot ett fortsatt härligt läsår med elever som har ambitioner och visioner och är beredda att jobba hårt för att nå dessa!

Kind Regards,

Åsa Ekholm

Rektor på British Junior

Barn, Vardagsrum, Läsning, Böcker, Hem